Sinds september richten we ons met ‘Op naar de 25.000 banen’ op overheidswerkgevers in onze inspanningen om de Banenafspraak te laten slagen. Daarbij maken we natuurlijk gebruik van de ervaringen die marktwerkgevers de afgelopen jaren hebben opgedaan en waar we als project ‘Op naar de 100.000 banen’ nauw bij betrokken waren.

Kanttekening daarbij is natuurlijk wel dat de ervaringen en antwoorden in de marktsector niet 1-op-1 toepasbaar zijn bij de overheid. Neem het MKB, de grootste werkgever van Nederland en een belangrijke motor achter de Banenafspraak. Dit zijn honderdduizenden bedrijven met een eigenaar in de rol van “alles”: eindverantwoordelijke, HRM-chef en financiële man bijvoorbeeld. Hij/zij hoeft niet te overleggen of er wel of niet een arbeidsgehandicapte binnenkomt.

Bij de overheid, en bij grote bedrijven overigens, werkt dat anders.

In grotere sectoren moet er niet alleen overlegd worden, maar moet er ook vaak op meerdere niveaus een mandaat gehaald worden. Ook procedures om iemand binnen te halen zijn langer en complexer. In die zin is de overheid veel beter te vergelijken met grotere commerciële instellingen als verzekeraars of banken. Maar ook met complexe organisaties als Albert Heijn of Asito. En juist bij deze laatste twee bedrijven – en bij vele verzekeraars en banken – zijn grote successen te melden.

Wat is hun geheim?

Deze bedrijven kennen vrijgestelde projectleiders en medewerkers. Net zoals bij de overheid dus eigenlijk. En bij deze projectleiders en medewerkers valt hun motivatie, hun gedrevenheid op. Soms is dit uit persoonlijke betrokkenheid (“het zal je kind maar wezen”), soms uit andere motieven. Maar de gemene deler is dat een betrokken en enthousiaste projectleider het verschil kan maken.

In die zin zijn de verschillen tussen bedrijfsleven en overheid dan weer niet zo groot.

Bij het aannemen van medewerkers met een arbeidsbeperking mag ook de rol van de (overheids)manager niet onderschat worden. Hij/zij moet het fiat geven en geeft uiteindelijk leiding aan de betreffende medewerkers. Wil de Banenafspraak ook bij de overheid slagen, is eigenaarschap op managementniveau een voorwaarde.

Juist daarom was ik ook zo blij met de ‘Kennis- en netwerksessie voor leidinggevenden bij het Rijk in het Noorden’, die op 3 april georganiseerd zou worden. Ik verheugde me op een bijeenkomst met een groep managers met interesse voor dit onderwerp, die het voorbeeld willen geven en elkaar kunnen inspireren.

Corona zat en zit ons dwars. De bijeenkomst moest gecanceld worden. Maar het komt vast een andere keer aan de orde. Ondertussen gaat de werkelijkheid door. Zowel binnen de context van de Banenafspraak (procedures worden opgestart, nieuwe vacatures worden geplaatst en mensen aangenomen) als daarbuiten. Laten we erop vertrouwen dat externe invloeden als de coronacrisis – hoe overweldigend ook – er niet voor zorgen dat juist deze groep erger in de kou komt te staan.

 

Aart van der Gaag, een leven lang werkzaam (publiek en privaat) op de arbeidsmarkt. Boegbeeld VNO/MKB/LTO, inzet 100.000 arbeidsbeperkten, inspirator overheid voor de 25.000 banen. Hij schreef deze column naar aanleiding van de geannuleerde Kennis- en netwerksessie arbeidsparticipatie voor leidinggevenden van het Programma Samenwerking Rijk Noord