Minister Van Gennip (SZW) en minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) zien de Banenafspraak als een ‘belangrijk instrument’ om mensen met een steuntje in de rug bij een reguliere werkgever aan het werk te helpen.

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Karien van Gennip minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Dat schrijven zij in een brief waarmee zij voor de Kamer uiteenzetten wat de planning is van de voornemens en prioriteiten uit het coalitieakkoord voor hun ministerie. Deze zogeheten Planningsbrief loopt uiteen van onderwerpen als verbeteringen op de arbeidsmarkt en een houdbaar pensioenstelsel tot en met de herziening van de kinderopvang en Caribisch Nederland.

Breed offensief op de agenda
Op het vlak van (de basis van) de arbeidsmarkt en de begeleiding naar werk herhalen de nieuwe ministers dat het van belang is dat het wetsvoorstel Wijziging van de Participatiewet Uitvoeren Breed offensief door de Tweede Kamer kan worden behandeld. Dat ligt al heel lang in de Kamer. Aart van der Gaag, inspirator van de projecten ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’, noemde het voortdurende uitstel eerder een verkeerd signaal richting inclusieve werkgevers.

Het wetsvoorstel voert verbeteringen door in het bieden van ondersteuning die aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van de mensen om wie het gaat. Daarnaast maakt het wetsvoorstel het voor werkgevers eenvoudiger om deze mensen in dienst te nemen en te houden. Minister Schouten (Participatie) streeft ernaar het wetsvoorstel per 1 januari 2023 in te voeren.

Vaart achter de Banenafspraak
Beide bewindspersonen zien de Banenafspraak als een belangrijk instrument om mensen die met een steuntje in de rug bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen, aan het werk te helpen. Minister Schouten gaat met alle stakeholders in gesprek over de Banenafspraak. Op basis hiervan zal zij ook het wetsvoorstel voor een vereenvoudigde Banenafspraak wegen, dat door het vorige kabinet is voorbereid om de systematiek te vereenvoudigen en administratieve belemmeringen weg te nemen. Over de uitkomsten wordt de Kamer voor de zomer geïnformeerd.

Daarnaast wil het kabinet het aantal beschutte werkplekken uitbreiden voor mensen die wel kunnen werken maar dit alleen kunnen in een beschutte en aangepaste omgeving. De mensen hebben dusdanige begeleiding of aanpassing van het werk nodig dat niet mag worden verwacht dat een werkgever dit organiseert. Ook hierover wordt de Kamer voor de zomer nader geïnformeerd.

Loonkostenvoordeel
Een deel van de middelen die vrijkomen door het afschaffen van het lage inkomensvoordeel (LIV) zal, zoals aangekondigd door het vorige kabinet, worden aangewend voor het structureel maken van het loonkostenvoordeel voor de doelgroep Banenafspraak. ‘Dit draagt bij aan de duurzaamheid van de banen voor mensen met een arbeidsbeperking’, aldus de twee bewindslieden aan de Kamer. Er wordt nog bezien in welk wetsvoorstel dit onderdeel wordt opgenomen.

Tekst: Klaas Salverda