Om mensen met een arbeidsbeperking ook in de toekomst meer kansen te geven vereenvoudigt het kabinet de Wet banenafspraak. Er blijft een systeem met daarin eerst de banenafspraak zonder sanctie, maar uiteraard wel met de nodige peilmomenten om de resultaten in kaart te brengen. De quotumregeling blijft als stok achter de deur. Eventuele activering hiervan staat los van de inwerkingtreding van de wetgeving.

Bij de Kennisalliantie komt regelmatig en via verschillende kanalen de vraag binnen: hoe zit het nou met de berekening van de inclusiviteitopslag als heffing voor die quotumregeling? Hoe moet mijn organisatie zich voorbereiden om daar vanaf 2022 aan te voldoen?

Hoe zit het?
De vereenvoudigde Wet banenafspraak bevat net zoals de huidige Wet twee onderdelen: een vrijwillig gedeelte (de banenafspraak) en de quotumregeling. Vanaf de inwerkingtreding van de vereenvoudigde Wet geldt de banenafspraak.

Ook in de vereenvoudigde Wet banenafspraak, die inderdaad op 1 januari 2022 in werking zal gaan, is er sprake van een quotumregeling. Dat wil echter niet zeggen dat die gelijktijdig geactiveerd wordt. Zij dient echt als stok achter de deur, als uiterste middel om de aantallen te halen.

Na overleg
De quotumregeling met inclusiviteitsopslag kan pas worden geactiveerd als de afgesproken aantallen in de banenafspraak niet worden gehaald. Dat gebeurt dus niet automatisch. Activering vindt alleen plaats na overleg met Sociale Partners en gemeenten, en na bespreking in de Ministerraad en nadat het voornemen is overlegd aan de Staten-Generaal.

Hoe en hoe hoog?
Als de quotumregeling geactiveerd wordt, zal om deze reden de inclusiviteitsopslag worden geheven via de bestaande sociale premies, namelijk het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Door aan te sluiten bij de Aof-premie wordt de inclusiviteitsopslag afhankelijk van de loonsom in de onderneming.

De hoogte van de ‘inclusiviteitsopslag’, de bijhorende premieopbrengst, het totale bedrag dat aan bonus aan goed presterende werkgevers uitgekeerd wordt en de uitvoeringskosten, kunnen pas geraamd worden als de quotumregeling geactiveerd gaat worden. De hoogte zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met de hoogte van de oude heffing. Die bedroeg 5.000 euro voor elke niet ingevulde baan.

Lees mee in de concept Memorie van Toelichting die voor de recente internetconsultatie is vrijgegeven:

Artikel 5 op pagina 20:
‘Bij inwerkingtreding van deze wet is de quotumregeling op grond van deze wet nog niet geactiveerd. Een regeling tot activering van de quotumregeling dient ingevolge het tweede lid te worden vastgesteld in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad en treedt niet eerder in werking dan nadat vier weken zijn verstreken na overlegging aan de beide kamers der Staten-Generaal’.

Daarnaast is in artikel 6 op pagina 20 te lezen dat áls de quotumregeling wordt geactiveerd, deze in werking treedt in het opvolgend jaar.

Met andere woorden
1. met ingang van de nieuwe wet is de quotumregeling niet geactiveerd
2. áls deze wordt geactiveerd hebben werkgevers een jaar zich daarop voor te bereiden.

Daarom is het belangrijk dat (in samenwerking met de markt) zo snel als mogelijk volop banen worden gerealiseerd, zodat activering niet hoeft!