Uit eerste monitoring blijkt dat het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat bij een woningcorporatie werkt, sinds begin 2019 flink is toegenomen. Dat is mede het gevolg van afspraken in de CAO Woondiensten.

Daarin is afgesproken dat corporaties met 100 werknemers of meer één extra arbeidsplaats realiseren voor iemand met een arbeidsbeperking. Voor corporaties met minder dan 100 werknemers geldt daarvoor een inspanningsverplichting.

De enquête voor de monitoring is in de eerste helft van dit jaar uitgezet onder 269 woningcorporaties. De helft hiervan heeft de enquête helemaal ingevuld. Geëxtrapoleerd naar de hele bedrijfstak werken in totaal 212 mensen met een arbeidsbeperking bij een woningcorporatie. Ongeveer 25% hiervan (totaal 56 mensen) is in de periode 2019-2020 in dienst gekomen. Dit betekent dat het aantal mensen met een arbeidsbeperking in de sector sinds 2019 met circa 35% is toegenomen.

Vakgebieden
In ruim de helft van de gevallen werken mensen met een arbeidsbeperking in de vakgebieden ondersteuning, ict, administratie en secretariaat. In een kwart van de gevallen werken zij in het vakgebied woningbeheer en onderhoud en in iets minder dan een kwart binnen het vakgebied van financiën. Bij 42% van de corporaties is het werk aangepast aan de werknemer met een arbeidsbeperking. In de meeste gevallen gaat het dan om aanpassing van de functieomschrijving of de werktijden.

Werving en selectie
Corporaties werven mensen met een arbeidsbeperking vooral zelf (63%). 44 procent van de corporaties ondervindt naar eigen zeggen geen hobbels bij het weven en behouden van deze medewerkers. Corporaties die wel tegen hobbels aanlopen, geven aan dat zij het lastig vinden mensen uit de doelgroep te vinden en geven aan dat de begeleiding veel tijd/inspanningen kost.

Afspraken met leveranciers
37% van de corporaties maakt afspraken met leveranciers over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking of koopt diensten/producten bij bedrijven met mensen met een arbeidsbeperking in dienst. Ook bieden corporaties stages of werkervaringsplekken.

De CAO-afspraken in het kort
Werknemers met een arbeidsbeperking die al bij in dienst zijn, blijven in dienst.  Daarnaast is afgesproken dat corporaties zich inspannen om: 

  • met leveranciers een afspraak te maken over de inzet van mensen met een arbeidsbeperking en/of,
    • diensten en producten in te kopen bij bedrijven die betaald werk aanbieden aan mensen met een arbeidsbeperking en/of,
    • werkervaringsplekken aan te bieden aan mensen met een beperking.  

De precieze afspraken staan in bijlage 3 artikel 5 van de CAO Woondiensten 2021.

‘Bewust werven’

Woningcorporatie Portaal uit midden-Nederland is een van de corporaties die bewust medewerkers met een arbeidsbeperking werft. Marscha Ammerlaan, adviseur HRM bij Portaal, vertelt erover op de website van de vereniging van woningcorporaties Aedes.

Op een totaal van 480 fte heeft Portaal intussen 7 arbeidsplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. Voor Portaal is het steeds meer een kwestie van inclusief werkgeverschap.

‘Inkoopkracht benutten’

De Woonplaats, woningcorporatie in Enschede en de Achterhoek, benut al langer haar inkoopkracht om werkgelegenheid te creëren. Met resultaat: inmiddels zijn er al 19 aanbestedingen afgerond met een SROI-opgave voor de opdrachtnemer. Dit heeft inmiddels geleid tot 62 plaatsingen bij aannemers, leveranciers en partners. ‘Inkoopkracht benutten levert dus een mooi maatschappelijk terugverdieneffect op’, merkt de corporatie.

Vorige week is de volgende stap gezet. De Woonplaats sloot zich 23 augustus als eerste organisatie buiten de overheid aan bij het convenant uniformering social return. Door het ondertekenen van dit convenant conformeert De Woonplaats zich aan een eenduidige werkwijze voor toepassing van social return on investment (SROI) bij inkoop- en aanbestedingstrajecten. Andere deelnemende partijen zijn provincie Overijssel, provincie Gelderland, verschillende gemeenten en arbeidsmarktregio’s in Oost-Nederland.

Een uniforme werkwijze van al deze organisaties levert belangrijke winst op. Door niet meer met verschillende eisen en procedures te werken vermindert de regeldruk voor de opdrachtnemers. Verschillende werkgeversorganisaties, waaronder VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland zien deze voordelen ook en hebben gevraagd om meer uniformiteit in social return.