Nederland krijgt de komende jaren ruim 400 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds voor de ondersteuning van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie en het tegengaan van armoede. De Europese Commissie heeft het programma van Nederland goedgekeurd.

De subsidies van het Europees Sociaal Fonds zijn onder meer bedoeld voor om- en bijscholing van werkenden en om mensen met een uitkering aan een baan te helpen of te ondersteunen richting werk.

Een groot deel, 270 miljoen in totaal, gaat naar gemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s en naar sectorfondsen. Daarnaast maakt minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) voor het eerst ook Europese middelen vrij voor voedselhulp, materiële ondersteuning en het tegengaan van kinderarmoede.

Werkgevers helpen
Minister Schouten over het eerste doel, ondersteuning van mensen op of richting de arbeidsmarkt: ‘Met de middelen kunnen we de bestaanszekerheid van mensen versterken door hen uitzicht te bieden op werk of een baan met een beter perspectief. We helpen werkgevers met het vervullen van hun vacatures.’

Arbeidsmarktregio’s
Mensen die nu nog langs de kant staan maar graag aan de slag willen, krijgen ondersteuning vanuit gemeenten richting betaald werk. Werkenden krijgen vanuit sectorfondsen waar nodig middelen voor bijscholing en andere ondersteuning, bijvoorbeeld begeleiding naar (ander) werk. Het college van burgemeester en wethouders van een centrumgemeente kan een aanvraag indienen namens de arbeidsmarktregio.

Arbeidsbeperking
Doel van deze regeling is om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te ondersteunen bij het toetreden tot de arbeidsmarkt of bij het realiseren van meer betaalde uren werk. Kwetsbare werkzoekenden zijn bijvoorbeeld mensen met een arbeidsbeperking, mensen die afhankelijk zijn van bijstand, mensen zonder startkwalificatie of vluchtelingen met een verblijfsstatus.

Welke activiteiten?
Vanuit de regeling worden activiteiten bekostigd die zijn gericht op het ondersteunen van mensen uit de doelgroep bij het bevorderen van de toegang tot werk.

Hieronder wordt in ieder geval verstaan:
•Diverse vormen van begeleiding, zoals casemanagement, waaronder wordt verstaan begeleiding van werkzoekenden naar de toegang tot werk, en jobcoaching bij de werkgever;
•Plaatsingen bij werkgevers (plaatsingssubsidies);
•(Beroepsgerichte) training en opleiding, waaronder formele beroepsopleidingen, praktijkleren in het MBO en het aanleren van basisvaardigheden;
•Leerwerktrajecten;
•Loopbaanadvies voor betreden arbeidsmarkt;
•Jobcarving, waaronder wordt verstaan dat de verschillende taken van een baan of verschillende banen geanalyseerd en opnieuw samengevoegd worden tot een nieuwe baan of banen. Een functie kan zo geschikt worden gemaakt voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie.

Ook sociale inclusie
In vergelijking met vorige periodes wordt in de nieuwe de ESF+-periode een onderscheid gemaakt tussen ondersteuning gericht op arbeidsmarkttoeleiding enerzijds en ondersteuning gericht op maatschappelijke participatie en sociale inclusie anderzijds. Voor beide vormen van ondersteuning kunnen de arbeidsmarktregio’s subsidie aanvragen.

Het geld uit het Europees Sociaal Fonds is voor de periode tot en met 2027. Het eerste aanvraagtijdvak voor de arbeidsmarktregio’s richt zich op de arbeidsmarktgerichte ondersteuning van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Voor dit tijdvak, van 3 oktober tot en met 15 december, wordt een bedrag van 42 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten met een looptijd van maximaal 15 maanden.

Tekst: Klaas Salverda

Kijk hier voor de officiële publicatie in de Staatscourant