Column: participatiewet is veelkoppig monster, loonwaardemeting belachelijk systeem

Onno Vermooten, de directeur van het Flevolandse Concern voor Werk, gaf recent een interview aan het SW-Journaal. In het interview vertelt hij over zijn helden (Joop den Uyl) en bespreekt hij zijn carrière (al meer dan een kwart eeuw in de SW-sector, ooit begonnen bij Sallcon in Deventer). Ook hij geeft duidelijk zijn mening over de Participatiewet en de Banenafspraak. Een paar citaten:

“De Participatiewet is een veelkoppig monster. Als positieve effecten zou ik willen noemen dat de rol van werkgevers duidelijk naar voren is gekomen: zij pakken heel goed hun rol op door werkgelegenheid te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het tweede geslaagde aspect aan de participatiewet is dat het SW-bedrijven dwingt om te innoveren en in transitie te blijven.”

“Vanaf 2015 is een ridicule bezuiniging doorgevoerd. (…) Dat je vindt dat er geen nieuwe mensen meer tot de SW moeten worden toegelaten, kan een opvatting zijn. Maar dat je dan tegelijkertijd de sector financieel zo nadrukkelijk het mes op de keel zet, vind ik onbegrijpelijk.”

“De administratieve last is toegenomen. Er zijn meer regelingen dan vroeger onder de Wwb en de Wsw. Een voorbeeld? De loonwaardemeting is een belachelijk systeem. Ik zit loonwaardes van 43,2 of 65,8 af te tekenen.  (…)  Laat iedereen die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen een indicatie halen bij het UWV en geef de werkgever vijftig procent korting op de loonheffing.”

Onno Vermooten is een vriend van het project ‘Op naar de 100.000 banen’. De directeur van Concern voor Werk was een van de drijvende krachten achter de grootse banenmarkt dit jaar op de Dag van de 1000 Voorbeelden en zal ook nauw betrokken zijn bij de organisatie van de editie op 19 maart 2020. Lees hier het hele interview.

 

 

 

Onno Vermooten, directeur van het Flevolandse Concern voor Werk.

Door |2020-09-11T14:38:51+02:004 september 2020|Columns|0 Reacties

Over de auteur: