Project Description

Amsterdam ruim op koers bij uitvoering banenafspraak

De gemeente Amsterdam haalde vorig jaar ruimschoots de kwantitatieve doelstelling voor de Banenafspraak. Het Adviesteam Banenafspraak achter het Programma ‘Sterk in Werk’ is hartstikke trots op elke bijzondere nieuwe collega die er praktisch elke week bijkomt.

Met kandidaten organisatie in

Jaarlijks starten een kleine vijftig nieuwe collega’s met een arbeidsbeperking bij de gemeente Amsterdam. Het doel in 2019 was 445 duurzame banen. Dat lijkt ruimschoots gelukt. We vroegen aan Miriam Hülsmann, Programmamanager Banenafspraak bij de gemeente Amsterdam, hoe ze dat voor elkaar krijgen.

‘Gelijk na het Sociaal Akkoord zijn we met kandidaten de organisatie ingegaan en pas daarna alle administratieve zaken gaan regelen’, blikt Hülsmann terug. Door haar omvang heeft de gemeente als voordeel dat zij een enorme diversiteit aan functies en banen kan aanbieden: van het groen en de reiniging in de openbare ruimte tot en met ondersteunende taken en beleidsfuncties voor meer theoretisch opgeleide mensen.

Financiële ruimte

Vanaf 2015 kwam er ook financiële ruimte. Sindsdien mag er een klein stukje van het salarisbudget van de hele organisatie worden afgeroomd. Met dat budget gaat het Adviesteam Banenafspraak terug naar afdelingen waar het mensen bovenformatief een plek kan aanbieden. Voor managers die daar mogelijk tegen aanhikken neemt dat een flinke hobbel weg. Als tegenprestatie wordt van de managers gevraagd dat de extra krachten onvoorwaardelijk deel uitmaken van de afdeling en haar team.

Om mensen te vinden heeft de gemeente als werkgever een heel goede samenwerking met het Werkgeversservicepunt. Intussen loopt een groot aantal participatiebanen al door in duurzame banen met een contract voor onbepaalde tijd. Hülsmann: ‘We leggen afdelingen geen verplichting op de betreffende medewerker te behouden, maar we lobbyen daar wel voor en we zien ook dat managers daar zelf al mee komen.’

Inclusief

Het is maar één manier, maar zo wordt de gemeentelijke organisatie ook steeds meer een inclusieve organisatie. Per slot van rekening stimuleert het Amsterdamse gemeentebestuur lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties ook om een afspiegeling van de samenleving te zijn.

Het zijn ménsen die er beter van worden als ze erbij horen in de maatschappij. Hülsmann noemt het voorbeeld van een jongeman die 9 jaar op de bank had gezeten, gameverslaafd was, 150 kilo woog, kortom een ongelukkig leven leidde. Sinds hij bij de Stadsreiniging begon is hij altijd als eerste op de werf, weegt hij 75 kilo, haalt hij allerlei certificaten voor dingen die hij kan doen en is hij een ander mens geworden. Plus: één van de beste krachten in het team.

Blijvend

Hülsmann ziet dat het Programma Banenafspraak blijvend succes boekt. De doelstelling is duidelijk. Haar team weet wat er speelt en waar het op moet inzetten. De organisatie staat en is onder controle. Wat het geheim is achter het getalsmatige succes? Hülsmann: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit. Daar is een ‘dedicated programma’ voor bedacht. Gewoon dóén, dus.

tekst: Klaas Salverda