Project Description

School en meubelfabriek maken werk van de banenafspraak

Hoe moderne inclusieve scholen en een schoolmeubelenproducent en inrichter met een sociale basis elkaar opzoeken en van win-win zelfs drie plussen weten te maken. Niet gehinderd door een schot tussen publiek en privaat. Met een andere wijze van uitvoering dan directe werkgelegenheid op school, maar wel bijdragend aan hetzelfde doel: werk maken van de banenafspraak.

Copyright afbeeldingen: Presikhaaf Schoolmeubelen

 

Stip Hilversum

Stip Hilversum is een stichting met 15 openbare basisscholen, gehuisvest op 19 verschillende locaties in Hilversum. Haar instelling en uitstraling is er een van ‘Waar verhalen samenkomen’. Ieder heeft zijn of haar eigen verhaal en wat je richting of afkomst ook is, je bent er welkom. Dat geldt voor zowel leerlingen als leerkrachten.

Het grootste deel van de conciërges is nog steeds afkomstig uit de sfeer van de oude Melkert- en ID-banen. Eerlijk gezegd is in ondersteunende sfeer ook maar beperkt ruimte en tijd voor uitbreiding. Toen het sociaal akkoord kwam heeft STIP Openbaar Basisonderwijs Hilversum dat ook richting gemeente uitgesproken. Haar corebusiness is het verzorgen van onderwijs met kwaliteit. Tot zover het gebeuren ‘in huis’.

Alternatief spoor
Neemt niet weg dat de scholenorganisatie ‘het onderwerp inclusie’ en werkgelegenheid in het kader van de banenafspraak heel belangrijk vindt. Hoe dan een alternatief spoor te volgen? Feit is dat een relatief grote scholenorganisatie als deze heel veel contacten heeft en zakendoet met bedrijven die wél mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben.

In die lijn, vertelt bestuurder Geert Looyschelder, wordt bij de aanbesteding van de schoonmaak op alle locaties als eis gesteld dat er ook mensen uit de doelgroep banenafspraak worden betrokken. Zo zijn welgeteld vier facilitair medewerkers met een arbeidsbeperking aan het werk. Ook bij de (circulaire) nieuwbouw van scholen wordt nadrukkelijk in de aanbesteding opgenomen dat mensen die anders minder gemakkelijk aan het werk komen, een kans krijgen om mee te doen.

‘We denken er wel bewust bij na en maken er werk van’

Bij de aanschaf van schoolmeubilair dat past bij de uiteenlopende onderwijsconcepten, zijn flinke bedragen besteed bij Presikhaaf Schoolmeubelen, een sociaal en maatschappelijk betrokken gecertificeerde onderneming (zie het artikel hiernaast). En het bestellen van broodjes bij vergaderingen gebeurt bij voorkeur bij organisaties die mensen met een arbeidshandicap in dienst hebben. ‘Het zijn misschien maar kleine dingen, maar we denken er wel bewust bij na en maken er werk van’, zegt Looyschelder.

Privaat en publiek
Onnodig te zeggen dat ze in Hilversum blij zijn met het weghalen van het schot tussen privaat en publiek, waartoe Kamer en kabinet besloten. Dat schot was een van de redenen waarom overheid en onderwijs die relatief veel uitbesteden, in de cijfers achterliepen. Nu doet het er niet meer toe wáár de baan wordt uitgegeven maar dat mensen erbij mogen horen omdat ze volwaardig meedraaien, ook al komt hun product en dienstverlening elders tot uiting.