Regionale mobiliteitsteams kunnen nu overal aan de slag om mensen (weer) aan het werk te helpen. Ook degenen die onder de banenafspraak vallen. Donderdag 25 maart is de ministeriële regeling voor samenwerking in 35 teams gepubliceerd.

De Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevat de regels om de samenwerking in regionale mobiliteitsteams te faciliteren. Dit ten behoeve van personen die dreigen hun baan kwijt te raken of zijn kwijtgeraakt vanwege COVID-19. Het gaat onder meer om ‘werkfitbehoud’, aanvullende crisisdienstverlening en scholing via praktijkleren in het mbo.

Impuls banenafspraak
In de regeling zit een tijdelijke impuls banenafspraak. ‘De mensen uit de doelgroep banenafspraak hebben een groter risico om hard geraakt te worden door de coronacrisis dan andere’, aldus minister Koolmees. ‘Zij zijn recent op de arbeidsmarkt gekomen en werken vaak met tijdelijke contracten. Zij zijn dus extra kwetsbaar voor ontwikkelingen in de conjunctuur. Dit is ook uit de evaluatie van de banenafspraak gebleken.’

De minister voegt toe: ‘Als zij hun baan verliezen, verliezen zij ook snel hun verworven competenties en vaardigheden. Hierdoor groeit hun afstand tot de arbeidsmarkt snel. Hoe langer mensen thuis zitten zonder baan, hoe moeilijker het wordt om alsnog aan het werk te komen. Hierdoor gaan investeringen verloren die werknemers uit de doelgroep banenafspraak, hun werkgevers, gemeenten en UWV hebben gedaan voor een positie op de arbeidsmarkt voor een ontwikkeling op de arbeidsmarkt.’

Ondersteuning
De tijdelijke impuls is bedoeld om te voorkomen dat de verworven competenties en vaardigheden van de werknemers uit de doelgroep banenafspraak verloren gaan. Zij is ook bedoeld om de werkgevers die mensen uit de doelgroep banenafspraak in dienst hebben en voor wie ontslag waarschijnlijk is, te ondersteunen om hun werknemers uit de banenafspraak van werk naar werk te begeleiden. Dit kan via de al bestaande ondersteuning via de reguliere dienstverlening van UWV en gemeenten of als aanvulling daarop nodig is – via de extra werkfitactiviteiten van de tijdelijke impuls.

Lees hier de volledig uitgewerkte Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19