Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW) deelt de zorgen die er in de Eerste Kamer bestaan over het gevaar dat mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt door de coronacrisis zonder werk komen te zitten.

‘De doelgroep banenafspraak heeft een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en een economische crisis kan deze positie verder onder druk zetten’, schrijft Van ’t Wout in reactie op een brief uit de Eerste Kamer. De eerste indicatie van het coronaeffect op de resultaten voor de banenafspraak zal de trendrapportage van UWV van eind deze maand geven. Daarin worden de voorlopige resultaten op landelijk niveau over de eerste twee kwartalen van 2020 duidelijk.

Bas van ’t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid c: Ministerie van Algemene Zaken/DPC.Foto: Arenda Oomen

Crisisdienstverlening
Vooruitlopend op de eerste indicatie van het coronaeffect heeft het kabinet al een aantal maatregelen in gang gezet. In het kader van de crisisdienstverlening is 36 miljoen euro beschikbaar gesteld voor mensen met een arbeidsbeperking die onder de banenafspraak vallen. Het gaat om mensen die met werkloosheid worden bedreigd of hun baan zijn verloren, met als doel om hen bij de arbeidsmarkt betrokken te houden.

Door deze tijdelijke impuls zullen zij weer sneller regulier werk kunnen vinden als de arbeidsmarkt aantrekt, verwacht staatssecretaris Van ‘t Wout. De invulling van de extra maatregelen wordt op dit moment uitgewerkt met de meest betrokken stakeholders.

Uitdaging
Alle overheids- en onderwijssectoren onderschrijven het belang van de instroom in hun organisaties van mensen uit de doelgroep van de Banenafspraak. Maar hun werkagenda’s staan onvermijdelijk deels in het teken van de coronacrisis. De nadruk ligt nu op behoud van banen en medewerkers in hun organisaties. Het is daarmee een grote uitdaging om de achterstand op de streefaantallen op korte termijn in te lopen, aldus de staatssecretaris in zijn brief richting Eerste Kamer.

Tekst: Klaas Salverda