Minister Koolmees van SZW heeft het Besluit bekendgemaakt op grond waarvan werkgevers binnenkort subsidie kunnen aanvragen voor het realiseren van een generieke werkgeversvoorziening voor mensen met een structurele functionele beperking. De gesubsidieerde voorziening mag ook worden aangevraagd voor mensen uit de doelgroep Participatiewet.

Foto: Rijksoverheid

De kerngedachte is dat een werkgever bij het UWV een aanvraag voor een werkplekaanpassing moet kunnen doen vanuit de intentie om daarmee meerdere of opeenvolgende werknemers met een vergelijkbare beperking in dienst te nemen. De schaalvergroting geeft het UWV en werkgevers ook meer ruimte voor de toepassing van technologische innovaties in het belang van een inclusieve werkvloer.
Het Besluit treedt in werking met ingang met ingang van 1 juli aanstaande. Voor subsidies is van 1 juli tot eind dit jaar 6 miljoen euro beschikbaar en van 1 januari 2022 tot en met 31 juni volgend jaar 12 miljoen euro.

VN-verdrag
Achtergrond van het Besluit is dat Nederland zich heeft gecommitteerd aan de implementatie van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Het doel van dit VN-verdrag is bevorderen dat mensen met een beperking ‘op gelijke voet met anderen’ kunnen deelnemen aan de maatschappij. Omdat werk daarvoor essentieel is wil het kabinet concrete stappen zetten richting een inclusieve arbeidsmarkt.

Ook banenafspraak
In het nu gepubliceerde Besluit is de beperking tot de doelgroep werknemersregelingen losgelaten. Het UWV verstrekte tot nu toe alleen subsidie voor personen met een structurele functionele beperking vanuit de Wet WIA en de Wajong. Dit is in dit besluit uitgebreid tot de doelgroep banenafspraak en de gemeentelijke doelgroep. De gemeentelijke doelgroep bestaat uit mensen die behoren tot de doelgroepen loonkostensubsidie of beschut werk, bij elkaar de doelgroep Participatiewet.

Loonkostensubsidie
Bij de internetconsulatie was hier ook aandacht voor gevraagd. De regering heeft de doelgroep van mensen met een structurele beperking zo ruim mogelijk omschreven om werkgevers in staat te stellen om zoveel mogelijk mensen met een beperking in aanmerking te laten komen voor een aangepaste werkplek. Met dat doel is er een aanpassing gekomen die zegt dat ‘overige ondersteuning op de loonkosten’ is toegestaan.

Lees hier de volledige tekst van het Besluit