Goed werk is essentieel voor de brede welvaart in ons land: voor de economie en voor de sociale samenhang. Dit stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regerlingsbeleid (WRR) in het rapport Het betere werk. De nieuwe maatschappelijke opdracht. De Raad identificeert drie trends op de arbeidsmarkt die hindernissen op kunnen werpen voor mensen met een arbeidsbeperking.

In deze studie gaat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in op de arbeidsmarktpositie van mensen met een beperking. Op de gehele arbeidsmarkt constateert de WRR drie trends: nieuwe technologische toepassingen, de intensivering van werk en de flexibilisering van werk. Volgens de Raad kunnen kwetsbare groepen, zoals lageropgeleiden en mensen met een arbeidsbeperking, door deze drie ontwikkelingen nog meer hindernissen gaan ervaren om mee te doen op de arbeidsmarkt.

Goed voorbeeld

De WRR noemt bedrijven en instellingen in eerste instantie verantwoordelijk voor de kwaliteit van werk, maar schrijft ook dat de overheid kan helpen met het realiseren van goed werk voor meer mensen door goede wet- en regelgeving, toezicht, subsidies, door eisen te stellen bij aanbestedingen en door het goede voorbeeld te geven als werkgever.

De WRR doet negen aanbevelingen om de grip op geld, werk en leven te vergroten voor iedereen die werkt of wil werken. Daartoe behoren de oproep tot een actief arbeidsmarktbeleid, onder andere door meer aandacht voor persoonlijke begeleiding. Ook denkt de WRR aan een basisbaan voor mensen mensen met een uitkering en weinig kans op de arbeidsmarkt. Omdat werk een grote betekenis heeft voor het welzijn van mensen zou niet de bijstand het vangnet van de verzorgingsstaat moeten zijn, maar het recht op een basisbaan.”

Het gehele rapport kunt u hier downloaden