Project Description

Banenafspraak: Lelystad wapent zich tegen diepe sporen coronavirus

‘Werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt worden nog niet massaal ontslagen’, berichtte Omroep Flevoland. Zij tekende dat op bij Irene Medema van Lelystad Akkoord, een netwerkorganisatie die bedrijven en werkzoekenden tot elkaar brengt. Bracht de omroep geruststellend of juist nogal dreigend nieuws?

Signaal

De campagnemanager van het Lelystad Akkoord gaf in elk geval als signaal af dat werkgevers zorgvuldig omgaan met arbeidsbeperkte krachten, waarvan er enkele honderden in Lelystad zijn. Bovendien is er goed onderling overleg tussen de werkgevers. Ze weet ook dat de grote klappen nog moeten komen, maar hoopt toch op coulance van werkgevers voor deze groep. Medema: ‘Bij deze groep komt het extra hard aan, omdat ze vaak een minder rooskleurig arbeidsverleden hebben.’

Terugkijkend op de eerste drie jaar van het Lelystad Akkoord en de gegroeide omvang van intussen 200 ondersteuners was de mindset intussen zo veranderd dat inclusief ondernemen een ‘gewoon’ onderwerp is voor Lelystadse bedrijven.

Maar toen fietste het coronavirus er doorheen. ‘We merken dat werkgevers op dit moment niet zozeer kijken of iemand arbeidsbeperkt is of niet. Ze zijn eerder bezig met de verschillende contracttypen en vooral de duur hiervan.’ Tot zover een goede ontwikkeling, vindt Medema over het feit dat het niet exclusief doelgroepers voor de Banenafspraak zijn die op straat worden gezet.

Schouders eronder

Toch heeft het bestuur achter het Lelystad Akkoord wel besloten om in reactie op de enorme economische en maatschappelijke gevolgen van het virus de campagne ‘Houd Lelystad boven Water’ op te zetten. Simpelweg om ondernemers te bemoedigen en te inspireren door te laten zien wat er in deze tijd wèl kan en hoe mensen lokaal hun schouders eronder zetten.

De actuele inzet om ‘Lelystad boven water’ te houden richt zich, in lijn van het Lelystad Akkoord, op een mix van het bedrijfsleven en non-profit werkgevers zoals overheids- en onderwijsinstellingen. Een uitgebreide belronde onder de 200 ondersteuners bevestigde de economische wetmatigheid dat bij tegenslag van deze orde alle zeilen moeten worden bijgezet om als bedrijf te kunnen voortbestaan. Met daarbij ook vragen als ‘hoe houd ik mijn werknemers binnenboord’? Of scherper nog: ‘houd ik mijn werknemers binnenboord?’

Wees lief voor elkaar

Vanuit het Lelystad Akkoord bestaat de bijdrage uit het naar binnen brengen van kennis. En onder de omstandigheden van nu worden ook bedrijven zelfs verrast. Kleine verrassingen blijken een uitstekende invulling van wat premier Rutte bedoelde met ‘Houd het leuk en wees lief voor elkaar’.

‘Zelfs de best geoutilleerde netwerkorganisatie had niet kunnen bevroeden in wat voor situatie we terecht zouden komen. Maar meer nog dan toen alle seinen op groen stonden is er de motivatie om te behouden wat is opgebouwd en, sterker nog, ook nieuwe kandidaten uit het doelgroepregister te laten instromen.’ Medema proeft en etaleert ook zelf een positieve vibe. Of het zo uitpakt moet nog blijken: ‘Ik hoop dat de coronacrisis ons wat menselijker maakt. In dat opzicht ben ik blij te horen dat voor niemand het hebben van een arbeidsbeperking een issue is.’

Niet op hold gezet

Vrijwel iedereen vindt het verschrikkelijk om zijn baan te verliezen. Maar voor mensen met een arbeidsbeperking is het nog moeilijker weer een nieuwe baan te vinden, is vrij algemeen de ervaring.

Daarom is Medema heel blij dat haar bestuur (met daarin de gemeente, een scholengemeenschap, een grote onderneming, de directeur van het Werkbedrijf en een oud-gedeputeerde) voor direct optreden koos. ‘Want als je na de eerste klap van het virus de hele zaak op hold had gezet en de praktische uitvoering had opgeschort, waren we veel meer kwijtgeraakt.
Nu nog hopen dat die crisis gauw overgaat!

tekst: Klaas Salverda