Project Description

Ook voor overheids- en onderwijswerkgevers:
Everyday Heroes haalt de laatste obstakels weg

De één heeft een helpende hand nodig, de ander kan juist iets extra’s betekenen. Wederkerigheid vormt de basis achter Everyday Heroes. Dat is van groot nut bij de uitvoering van de banenafspraak, ook bij de overheid en in het onderwijs. Sabine de Jong is het brein achter dit initiatief. Lees hoe honderden banen mogelijk duizenden kunnen worden.

Power Certificaten

In het bedrijfsleven is Everyday Heroes al langer bekend en inmiddels weten overheden en onderwijsorganisaties haar ook te vinden. Everyday Heroes werkt met Power Certificaten. Organisaties en particulieren kopen certificaten en helpen zo mensen aan een baan. De gelden worden ingezet om de laatste obstakels op weg naar werk weg te nemen.

Sabine de Jong is het brein erachter. Zij had al ervaring om mens en werk dichter bij elkaar te brengen. In het bijzonder bij de ontwikkeling van een softwareplatform dat instellingen kunnen toepassen voor mensen met een beperking.

Haarlemmerolie

Zij zag ook dat er belangen zijn die tegen elkaar inwerken. ‘En dat er werkgevers zijn die roepen ‘Kijk eens wat wij allemaal doen!’ Maar als de camera’s weg zijn is het ‘vandaag even niet’.’ In elk geval kan ‘het systeem’ wel wat haarlemmerolie gebruiken, vertelt Sabine de Jong. Olie om obstakels weg te nemen en de baan en die plek voor elkaar te krijgen: ‘En soms open je dan opeens een toekomst.’

Jobcoaches en begeleiders vragen extra gelden aan voor kandidaten, bovenop reguliere voorzieningen. Voor het begeleiden van de kandidaat, een (vak)opleiding of training, aanpassing van de werkplek, reiskostenvergoeding of een vervoermiddel of wat voor hulpmiddel dan ook.

Rijbewijs

Voorbeeld? Sabine de Jong: ‘Een gemeente belt ons. Zij kent een jongen die vrachtwagenchauffeur wil worden. Zijn familie kan een rijopleiding echt niet betalen. De gemeente kan een rijbewijs niet faciliteren, want dan moet ze dat bij iedereen doen. Everyday Heroes springt bij. Uitkomst: de jongen kan z’n rijbewijs halen, de gemeente heeft een blije burger, het verhuisbedrijf heeft een bijrijder die kan doorgroeien tot chauffeur en de certificaathouder ziet wat er met zijn geld gebeurt.’

De werking van de haarlemmerolie is intussen dusdanig omvangrijk dat Everyday Heroes nauwelijks meer introductie behoeft. Met ambassadeurs als Louis van Gaal en royale giften uit onder meer de VriendenLoterij wordt het succesvolle initiatief breed gedragen.

‘Een baan is een baan’

Er zijn in drie jaar al 600 bedrijven en organisaties die meedoen en ruim 300 mensen aan het werk geholpen. Een kleine honderd gemeenten gaat met Everyday Heroes aan de slag in de sfeer van social return. Voor Everyday Heroes maakt het niet uit waar het werk zit. ‘Een baan is een baan’, zegt Sabine de Jong. Al heeft ze ook gemerkt dat er binnen het bedrijfsleven meer mogelijkheden zijn om mensen op te nemen dan bij de overheid waar veel werk is uitbesteed.

Was Everyday Heroes ook in het leven geroepen als de banenafspraak er niet was geweest? Zeker, reageert Sabine de Jong. Iedereen voelt dat het van groot belang is om mensen mee te laten doen. Het onderwerp is ook superactueel want door de coronacrisis wordt de onderkant van de arbeidsmarkt best hard geraakt.

Volumes maken

Dichtbij kun je relatief makkelijker banen organiseren, is Everyday Heroes’ ervaring. Vandaar dat ze relatief veel met gemeenten en onderwijsinstellingen doet. Maar inmiddels zijn ook op rijksniveau goede contacten gelegd. Zo kunnen volumes worden gemaakt en – wie weet – kunnen honderden banen duizenden worden. Dat is toch immers de inzet van alle wet- en regelgeving en de goede bedoelingen?

Richting verkiezingen en daarna een nieuw kabinet pleit Sabine de Jong voor bandbreedte en flexibiliteit: ‘Wat zou het mooi zijn als mensen die een uitkering hebben, ongeacht uit welk potje dat komt, net even gemakkelijker stappen kunnen zetten. Zonder dat ze bang hoeven te zijn hun uitkering te verliezen of erop achteruit te gaan.’

Wat dan resteert is individueel maatwerk. ‘Passend werk. Net wat iemand kan. Want je moet nooit een rondje in een vierkantje proberen te duwen’, zegt Sabine de Jong. Maar daar zijn dan ook al die professionals voor.

Tekst: Klaas Salverda