Staatssecretaris Bas van’t Wout van SZW wil er net als zijn voorganger Tamara van Ark, die minister voor medische zorg is geworden, alles aan doen om te voorkomen dat de gemaakte ‘progressie’ in de uitvoering van de banenafspraak verloren gaat.

GroenLinks-kamerlid Wim-Jan Renkema trok kortgeleden bij de staatssecretaris aan de bel na een alarmerend artikel in het Financieele Dagblad. In dit artikel werd gesteld dat de coronacrisis een ‘bom onder de banenafspraak’ voor mensen met een arbeidshandicap legt.

Coronabestand
Volgens een door de krant aangehaalde alliantie van uitzenders, sociale werkgevers, trainingsbureaus en re-integratiebedrijven moet de politiek snel maatregelen nemen om te voorkomen dat er een ‘coronabestand’ ontstaat van mensen met weinig baankansen, die jarenlang buiten het gezichtsveld van potentiële werkgevers blijven. Ze willen meer geld voor begeleiding en beter zicht op het aanbod van UWV en gemeenten.

Coronaeffect

Bas van ’t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Foto: Ministerie SZW/Arenda Oomen

Staatssecretaris Van’t Wout schrijft aan de Tweede Kamer dat de eerste indicatie van het coronaeffect op de resultaten voor de banenafspraak in de trendrapportage van UWV van eind oktober 2020 zichtbaar zal worden. Daarin worden de voorlopige resultaten op landelijk niveau over de eerste twee kwartalen van 2020 duidelijk.

In de jongste regionale trendrapportage over het eerste kwartaal 2020, die vandaag uitkwam, is in vergelijking met het voorgaande kwartaal sprake van een netto banenverlies van 3.029 banen. Die daling komt doordat er in de groep personen die werkzaam blijft binnen de banenafspraak urenverlies is opgetreden. Dat beeld trad vorig jaar ook op in het eerste kwartaal van 2019 in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

UWV heeft enkel inzicht in de aantallen banen en niet in de reden van baanverlies. Het effect van de Covid-19 pandemie medio maart 2020 op de daling van de aantallen is daarmee niet precies in kaart te brengen. Van’t Wout deelt evenwel de zorgen van partijen uit het veld. ‘De doelgroep banenafspraak heeft een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Een economische crisis kan deze positie verder onder druk zetten. Ik ben me daarvan bewust’, aldus de staatssecretaris.

Feitelijke impact
Het kabinet probeert met behulp van noodpakketten de schade zo beperkt mogelijk te houden, ook voor mensen met een arbeidsbeperking. Hierbij is het volgens Van ’t Wout in de eerste plaats van belang om goed zicht te hebben op de feitelijke impact van de crisis. Vandaar dat hij samen met sociale partners, cliëntenorganisaties en uitvoering de situatie goed in de gaten houdt om, als dat nodig en mogelijk is, op tijd extra ondersteuning te kunnen bieden.
Met de ‘progressie’ die al geboekt is, doelt de staatssecretaris op het bemoedigende getal van 61.500 extra banen die per eind 2019 al gerealiseerd zijn voor mensen uit de doelgroep banenafspraak. Dat aantal is beduidend meer dan de afgesproken 55.000 extra banen voor dat telmoment.

Tekst: Klaas Salverda

Lees hier de volledige beantwoording