De cijfers achter de Banenafspraak vormen een van de indicatoren uit het programma ‘Onbeperkt Meedoen!’ waarmee het kabinet gehoor wil geven aan het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap.

In aanloop naar een debat over de voortgang van de implementatie van dit VN-verdrag, heeft coördinerend minister Hugo de Jonge van VWS de Tweede Kamer een breder beeld gegeven van de inspanningen op dit vlak.

Als het om deelname aan de arbeidsmarkt gaat, gaat er specifieke aandacht uit naar mensen die arbeidsvermogen hebben en een reguliere baan willen hebben, maar die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Of mensen die in het werk meer begeleiding, ondersteuning of aanpassing nodig hebben. Juist hun kansen wil het kabinet vergroten met extra ondersteuning.

Om de resultaten van het beleid op dit punt te volgen, is een indicator gericht op deze groep opgenomen. Hierin geeft het kabinet het aantal mensen weer dat werkt onder de Wet banenafspraak, of op een beschutte werkplek onder de Wsw of de Participatiewet.

Procenten en getallen

· Het percentage arbeidsgehandicapten (15-64 jaar) dat betaald werk heeft, bedraagt 38,9%

· Het percentage arbeidsgehandicapten (15-64 jaar) met arbeidsvermogen dat betaald werk heeft, is 66,3%

· Het percentage arbeidsgehandicapten (15-64 jaar) behorend tot de beroepsbevolking (werkzaam of werkloos) dat werkloos is, bedraagt 9,8%

· Het aantal banen voor mensen uit de doelgroep banenafspraak ligt op 127.135

· Het aantal mensen dat werkzaam is onder de Wet banenafspraak, of op een beschutte werkplek onder de Wsw of de Participatiewet, telt 162.042

Uit alle acties, maatregelen en initiatieven spreekt de energie die nu in de samenleving aanwezig is, aldus minister De Jonge. Maar de opdracht waar het VN-verdrag de samenleving voor plaatst, zal niet in één kabinetsperiode zijn afgerond.

Klaas Salverda

Lees hier de Kamerbrief met onderliggende stukken. Kijk hier voor een samenvatting van alle indicatoren.