De Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is ook van toepassing op de mensen uit de doelgroep banenafspraak, die vaak met loonkostensubsidie op grond van de Participatiewet op een baan voor de banenafspraak werken. Ook zij worden door de NOW beschermd.

‘Op naar de 25000 banen’ ondersteunt inclusieve overheidswerkgevers met de Toolbox Corona en Banenafspraak. Hier vindt u ook meer informatie over relevante regelgeving.

Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW heeft gemeenten gevraagd de loonkostensubsidie door te laten lopen. Dit met het oog op het belang van baanbehoud in de bijzondere situatie waarin we zijn terechtgekomen. Vanwege uitvoeringstechnische bezwaren tegen verrekening (via verlaging van de loonkostensubsidie met NOW) wordt dubbele financiering vanwege de huidige bijzonder omstandigheden geaccepteerd.

Ook extra voorzieningen
In een recente Kamerbrief meldt Van Ark ook dat werkgevers, als zij gebruik maken van de NOW, aanspraak houden op de extra voorzieningen die samenhangen met de indienstneming van mensen uit de doelgroep banenafspraak, zoals de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel banenafspraak. Het is vanwege de mogelijke extra kwetsbare positie van deze werknemers belangrijk dat de ondersteunende maatregelen, bijvoorbeeld van een jobcoach, ook in deze periode door kunnen blijven lopen, aldus Van Ark.

Tamara van Ark, Staatssecretaris van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Géén ontslag
Op 31 maart is de Kamer al geïnformeerd over de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Bij de aanvraag voor de NOW-tegemoetkoming committeert de werkgever zich vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. Werkgevers betalen het loon aan betrokken werknemers volledig door.

De regeling voorziet in ondersteuning in de vorm van tegemoetkoming in de loonkosten van vaste werknemers en werknemers met een flexibel contract, voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode. Werkgevers kunnen dus ook werknemers met flexibele contracten met behulp van de tegemoetkoming in de loonkosten in dienst houden. Het kabinet roept werkgevers dan ook op om werknemers zoveel mogelijk in dienst te houden voor de uren die zij werkten.

Dubbele financiering…
In de regeling van 31 maart stond een verplichting voor werkgevers die loonkostensubsidie
ontvangen op grond van artikel 10d van de Participatiewet, om de toekenning van subsidie op grond van de NOW te melden aan de gemeente van wie zij de loonkostensubsidie ontvangen. Deze verplichting was bedoeld om de gemeente de ruimte te geven om de loonkostensubsidie lager vast te stellen om zodoende dubbele financiering van loonkosten voor deze doelgroep te voorkomen.

… wordt toegestaan
Een nadere verkenning van de mogelijkheden bij gemeenten heeft Van Ark doen inzien dat verrekening van de subsidie op grond van de NOW met de loonkostensubsidie ‘moeilijk dan wel niet uitvoerbaar’ is. Alles afwegende heeft zij besloten om geen verdere stappen te zetten om verrekening mogelijk te maken. Daarmee wordt dubbele financiering van loonkosten voor mensen met een arbeidsbeperking onder de huidige bijzondere omstandigheden geaccepteerd. De kosten hiervan zijn beperkt, verwacht Van Ark. Bovendien, zo schrijft ze, kan hiermee ook onrust worden voorkomen bij werkgevers die mensen uit de doelgroep banenafspraak in dienst hebben.

De noodzaak voor een verplichting voor werkgevers die loonkostensubsidie ontvangen om de toekenning van subsidie op grond van de NOW te melden aan de gemeente van wie zij de loonkostensubsidie ontvangen, komt hiermee dus te vervallen. De ministeriële regeling NOW wordt in verband hiermee bij de eerstvolgende gelegenheid aangepast.

Baanverliezen?
Staatssecretaris Van Ark kreeg vanuit de Kamer ook de vraag voorgelegd op welke wijze kan worden bijgehouden hoeveel mensen met een arbeidsbeperking hun baan verliezen tijdens de coronacrisis. UWV publiceert elk kwartaal de trendrapportages banenafspraak. De trendrapportage over het eerste kwartaal van 2020, met als meetmoment eind maart 2020, verschijnt in juli 2020. De eerste impact van de coronacrises zal zichtbaar zijn in deze trendrapportage.

Tekst: Klaas Salverda