De Banenafspraak wordt breed gedragen binnen Rijkswaterstaat, zo blijkt uit een weergave van ervaringen en cijfers in het gelijknamige relatiemagazine.

Op dit moment zijn er 187 extra banen gecreëerd. Van deze banenafsprakers zijn er 102 in vaste dienst (waarvan 81 in een bovenformatief dienstverband), hebben 82 werknemers een tijdelijke betrekking en werken er drie via een proefplaatsing. Ze zijn allemaal afkomstig uit het doelgroepregister van UWV, maar hebben verschillende achtergronden (onder andere Wajong, WIA en WSW) en verschillende beperkingen: fysiek, mentaal, of een combinatie van beiden.

Aan enthousiasme is zelden gebrek, vertelt intern begeleider Luciënne van Holst in Magazine Rijkswaterstaat: ‘Het zijn mensen die dolgraag willen werken. Ze willen meetellen, participeren in de maatschappij. Een betaalde baan is dan heel belangrijk.’

Zachte landing
Dat geeft Rijkswaterstaat als werkgever de verantwoordelijkheid om daar goed mee om te gaan. Daarom zijn matchingsgesprekken met de manager ter plekke enorm belangrijk: ‘Dat beiden met een positief gevoel en realistische verwachtingen dit traject ingaan.’ Luciënne van Holst en haar collega-begeleiders willen de nieuwe medewerkers graag een ‘zachte landing’ geven in de organisatie de Rijkswaterstaat is. Dat doen ze door bij de keuze van het werk heel goed te kijken naar iemands kwaliteiten.

Geslaagde match
Perry van der Weyden, hoofdingenieur-directeur én ambassadeur diversiteit en inclusie bij Rijkswaterstaat, spreekt van een geslaagde match als een ‘banenafspraker’ elke dag goed en naar vermogen werkt en zich prettig voelt. Zo bevat de weergave in het huisorgaan van Rijkswaterstaat het verhaal van een wajonger die er als servicedeskmedewerker begon. Hij werd op een prettige manier opgevangen door collega’s en goed begeleid bij het zich eigen maken van zijn werktaken. Zijn 28 uur werden 40 uur, zijn tijdelijke contract werd een vast contract. Werken bij Rijkswaterstaat voelt voor hem nu als zijn tweede thuis.

Tips voor anderen
Tenslotte een aantal tips van Rijkswaterstaat voor andere overheidswerkgevers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans willen bieden:

• Maak aan de voorkant een gedegen selectie op capaciteiten en belastbaarheid, zodat kandidaten op de juiste plek terechtkomen.
• Investeer in extra begeleiding en maak daar tijd voor vrij.
• Zorg voor een realistisch verwachtingspatroon, voor zowel kandidaat als organisatie.
• Blijf alert of de kandidaat zich prettig voelt op het werk.

Bron: Magazine Rijkswaterstaat