Staatssecretaris Dennis Wiersma van SZW hoopt dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel Breed Offensief snel behandelt. Het breed gedragen, maar nog niet behandelde Breed Offensief ligt op de plank, zei Kamerlid Hilde Palland (CDA) tegen de staatssecretaris bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Dennis Wiersma, staatssecretaris SZW
FOTO MARTIJN BEEKMAN / SZW

Het Breed Offensief is een paar jaar geleden gelanceerd maar nog steeds niet door de Kamer geëffectueerd als pakket maatregelen om de kans op werk van mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. De maatregelen uit het Breed Offensief omvatten wijzigingen van wetgeving, van lagere regelgeving en van de uitvoering. Nadat het kabinet demissionair werd, heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat klaarligt, controversieel verklaard.

Twee onderdelen zijn overgeheveld naar de Verzamelwet SZW 2022, die de Kamer wel heeft behandeld. Daarbij gaat het om het wegnemen van administratieve knelpunten van de no-riskpolis voor werkgevers en verbeteringen van de individuele studietoeslag.

Nog steeds op de plank
De onderdelen die nog steeds op de plank liggen, betreffen:

  • verbeteringen van het instrument loonkostensubsidie,
  • extra waarborgen voor ondersteuning op maat,
  • een nieuwe vrijlating van een deel van het arbeidsinkomen voor mensen die in deeltijd met loonkostensubsidie werken,
  • een uitzondering op de vierwekenzoektermijn voor jongeren (jonger dan 27 jaar) met een arbeidsbeperking
  • en verbeteringen in de werking van het loonkostenvoordeel.

Deze onderdelen konden niet worden overgeheveld naar andere wetsvoorstellen. Palland pleitte er bij de begrotingsbehandeling voor ‘meer van de goede dingen’ uit het Breed Offensief in gang te zetten en naar voren te halen. Ze zei erbij dat het eigenlijk niet echt een vraag is aan de staatssecretaris, maar ook aan de collega-Kamerleden. De Kamer gaat immers over haar eigen agenda.

Langetermijnvisie
VVD-Kamerlid Daan de Kort wees er eveneens op dat het Breed Offensief al een tijdje ligt te wachten. Vooruitlopend op de behandeling hiervan legde hij een langetermijnvisie neer op hoe volgens hem de overheid mensen met een beperking in hun kracht kan zetten en de ruimte kan bieden om hun eigen talenten te kunnen ontwikkelen. Zijn pleidooi:

  • Houd ermee op om mensen op de komma nauwkeurig af te keuren.
  • Laat een voorziening die door de gemeente is toegekend, bij een verhuizing meegaan.
  • Maak studeren altijd mogelijk.
  • Ontzorg werkgevers: ‘Ondernemers zijn hartstikke druk met het runnen van hun eigen toko. Ze komen om in het woud van regels die er zijn, zeker in de complexe Participatiewet. Dus informeer ondernemers concreet en helder, en val ze niet te veel lastig met hinderende wet- en regelgeving’.
  • Werken moet lonen. Te vaak worden met name Wajongers nog geremd in hun ambities, omdat ze dan worden benadeeld.

Staatssecretaris Wiersma onderschrijft de vijf punten van de VVD. Wel wees hij erop dat het laten meegaan van gemeentelijke voorzieningen bij een verhuizing op gespannen voet staat met de decentralisatie in het sociaal domein. Hij is wel voor een praktische benadering, waarbij de nieuwe woongemeente kijkt naar wat op dat moment nodig is en daarbij de ondersteuning die eerder in een ander gemeente is geboden, betrekt.

Werkgevers ontzorgen is juist een belangrijk onderdeel van het Breed Offensief dat in de Kamer voorligt, hield de staatssecretaris de Kamer op zijn beurt voor.

Tekst: Klaas Salverda