College voor de Rechten van de Mens: vrouwen met beperking meer achtergesteld

Vrouwen met een beperking krijgen vaker te maken met verschillende vormen van achterstelling. Een stuk vaker dan mannen met een beperking en vrouwen zonder beperking. Ook op de arbeidsmarkt.

Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens, het mensenrechteninstituut van Nederland dat ook over discriminatieklachten oordeelt. Vanwege de grotere kans op discriminatie is het volgens het College hard nodig om bij het streven naar gelijke behandeling van mannen en vrouwen, en ook bij het streven naar gelijke behandeling van mensen met een beperking, rekening te houden met verschillen tussen vrouwen en mannen met een beperking.

Het College baseert zich op het VN-verdrag handicap. Daarin staat dat vrouwen met een beperking te maken hebben met meervoudige discriminatie. Zij krijgen bovenop de moeite die het kost om hun recht op werk uit te oefenen, nog te maken met andere belemmeringen. Daarbij gaat het onder meer om seksuele intimidatie, ongelijke beloning en minder serieus genomen worden.

Ook in Nederland
In Nederland ziet het College ook dat het voor vrouwen met een beperking lastiger is om werk te vinden en economisch zelfstandig te zijn. Vrouwen met een beperking hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan vrouwen zonder een beperking, of mannen met een beperking. Ongeveer 55% van de vrouwen met een beperking heeft in Nederland werk. Dat is minder dan bij mannen met een beperking, waarvan ongeveer 66% werkt.

Wanneer vrouwen met een beperking wel werken, ervaren zij eerder problemen bij het werk. Zo rapporteerde het CBS in 2018 dat 21% van de vrouwen met een beperking of chronische ziekte tegen problemen op het werk aan liepen, tegenover 16% van de mannen met een beperking. Genoemd werd dat ze ‘vaak of altijd erg snel moeten werken’ of dat er sprake is van pestgedrag door leidinggevenden of collega’s.

Minder zelfstandig Arbeidsbelemmeringen zorgen ervoor dat vrouwen met een beperking minder economisch zelfstandig zijn. Zo zitten relatief veel vrouwen (langdurig) in de bijstand en zijn er veel niet-werkende vrouwen met een beperking zonder uitkering. Dit zorgt ervoor dat ze zich in een kwetsbare positie bevinden omdat ze bijvoorbeeld meer afhankelijk zijn van anderen.

Ook bij het aanpakken van (seksueel) geweld tegen vrouwen is het nodig dat er extra aandacht wordt besteed aan vrouwen en meisjes met een beperking, aldus het College voor de Rechten van de Mens.

Tekst: Klaas Salverda

Bron: website College voor de Rechten van de Mens

Door |2023-05-30T12:33:23+02:009 mei 2023|Nieuws|0 Reacties

Over de auteur: