Er komt een tijdelijke impuls om mensen uit de banenafspraak betrokken te houden bij de arbeidsmarkt.

Dat is een van de sociale maatregelen uit het steun- en herstelplan dat het kabinet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief is ondertekend door een groot aantal bewindslieden: minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), minister Koolmees en staatssecretaris Van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Hoekstra en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën). Bij elkaar gaat het om een sociaal pakket van 1,4 miljard dat hulp moet bieden bij baanverlies en schulden nu de economische gevolgen van corona langer zullen blijven.

650 miljoen
Naast de tijdelijke impuls om mensen uit de banenafspraak betrokken te houden bij de arbeidsmarkt komt er geld beschikbaar om SW-bedrijven tegemoet te komen voor omzetverlies en voor de gemeentelijke dienstverlening van bijstandsgerechtigden. Ook de dienstverlening van UWV aan WW-, WGA- en Wajong-uitkeringsgerechtigden wordt op peil gehouden. In totaal is 650 miljoen vrijgemaakt voor deze maatregelen.

Mobiliteitsteams
De begeleiding van mensen die hun werk zijn verloren of dreigen te verliezen zal gestalte krijgen in de vorm van regionale mobiliteitsteams. Daarbij zijn UWV, gemeenten, werkgevers, sociale partners en beroepsonderwijs betrokken.

Hoe de maatregelen precies worden ingevuld, wordt bekend gemaakt op Prinsjesdag.

Lees hier de Kamerbrief over het steun- en herstelpakket.