Re-integratieondersteuning door UWV wordt tijdelijk óók mogelijk voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

Het gaat om mensen met een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) of een Wajong-uitkering met DGA (Duurzaam Geen Arbeidsvermogen). De tijdelijke mogelijkheid tot ondersteuning gaat morgen (22 april) in en loopt tot 1 april 2028.

Afgelopen jaren hebben mensen met een IVA- of Wajong-DGA-uitkering zelf bij UWV aangegeven voor re-integratieondersteuning in aanmerking te willen komen. Het experiment past bij wat het kabinet voorstaat om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden en de positie van mensen met een arbeidsbeperking te verbeteren. Voor deze groep is vastgesteld dat zij geen perspectief hebben op (betaald) werk. Maar voor een beperkt deel van de volledig en duurzaam arbeidsongeschikten zal het inzetten van re-integratie-instrumenten door het UWV wel een bijdrage kunnen leveren, is de verwachting.

Dienstverlening
UWV kan nu:

  • het volledige ondersteuningsaanbod inzetten, bijvoorbeeld een traject zoals Werkfit, Naar Werk, Individuele Plaatsing en Steun of scholing.
  • de re-integratie-instrumenten loondispensatie en proefplaatsing toekennen
  • financieel advies beschikbaar stellen, zodat betrokkene weet wat inkomsten uit arbeid voor effect (kunnen) hebben op het totale inkomen.

Gedurende de looptijd gelden voor de deelnemers geen re-integratieverplichtingen. Daarnaast vinden er geen herbeoordelingen plaats op basis van verdiensten tot oktober 2027. Op basis van een tussentijdse evaluatie besluit het kabinet over het mogelijk structureel maken van de inzet van re-integratie ondersteuning voor mensen met een IVA- of Wajong-DGA uitkering.

Doelgroepregister
Personen met een IVA- of DGA- uitkering behoren niet tot de doelgroep Banenafspraak en zijn daarom niet opgenomen in het doelgroepenregister. Ook vallen zij niet onder de quotumregeling arbeidsbeperkten. Dit kan een belemmering vormen voor werkgevers om personen met een IVA- of DGA- uitkering aan te nemen, gaf de Raad van State in zijn advies aan. De inzet van loondispensatie kan wel meehelpen deze belemmering te verkleinen.

Andere wensen
Het aantal personen dat van het voorgestelde experiment gebruik zal kunnen maken wordt geschat op 300 per jaar. In totaal betreft de groep van volledig en duurzaam arbeidsongeschikten 280.000 mensen. In dat licht moet er, aldus de Raad van State, ook rekening mee worden gehouden dat bij anderen in deze groep andere wensen kunnen leven. Bijvoorbeeld een behoefte aan een zinvolle dagbesteding, aansluitend bij de individuele mogelijkheden.

Tekst: Klaas Salverda