In ‘De Top van Nederland’ op BNR was kortgeleden een uitgebreid gesprek met Niels van Buren, topman van digitaal bureau Swink. Het grootste deel van de mensen die bij Swink werken heeft een vorm van autisme.

In de statuten van het bedrijf staat zelfs dat 70 procent van de medewerkers autisme moet hebben. ‘Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen met autisme bij ons aan het werk te krijgen’, vertelt Niels van Buren in de podcast van BNR.

Het Amsterdamse Swink verleent ‘buitengewone online diensten’. Het team helpt bedrijven en organisaties om beter te presteren op het internet. Nieuwe medewerkers met autisme komen meestal uit de WIA, de bijstand of een andere uitkeringssituatie.

Swink – lees ook dit verhaal – is inmiddels een gezond en winstgevend bedrijf. ‘Dat geeft aan dat je een succesvol bedrijf kunt runnen waarvan allerlei mensen zullen denken dat dat met zo’n doelgroep niet lukt’, vertelt Niels van Buren aan BNR-presentator Thomas van Zijl.

Klantrelaties
Wat klant ervan merken? ‘Zij ondervinden bijzondere klantrelaties. Ze hebben niet alleen met slimme IT-mensen te maken, maar krijgen ook een accountmanager aan de lijn die autisme heeft’. Swink is wel kritisch in wie het bedrijf aanneemt. ‘We zijn geen sociale werkplaats’, zegt Van Buren in de uitzending. Het vereiste denkniveau is hbo en hbo+. Want klanten stellen hoge eisen aan het bureau.

Overigens hebben bedrijven er op hun beurt ook voordeel bij als ze bijvoorbeeld een aanbesteding met social return-verplichting winnen. Klanten krijgen dan van Swink een Social Return on Investment (SROI)-certificaat waarop het bijbehorende bedrag staat vermeld en welke medewerkers met autisme hieraan hebben bijgedragen.

Elk bedrijf kan het
Helemaal in BNR-stijl kreeg Van Buren ook een paar stellingen voorgeschoteld. Zoals deze: In ieder bedrijf is het mogelijk om mensen met een arbeidsbeperking goed aan het werk te krijgen of dat vraagt om een speciaal type sociaal bedrijf. ‘Elk bedrijf kan het’, antwoordde Van Buren beslist.

Welke reacties en misvattingen hij van anderen hoort om er vooral maar niet aan te beginnen? Specifiek over mensen met autisme de volstrekt onjuiste voorstelling ‘dat zij geen gevoel of emotie hebben’. En als het over de uitvoering van de Banenafspraak gaat ‘dat het werkgevers teveel gedoe is en teveel tijd en geld kost’.

Kwaliteit en loyaliteit
Bij Swink weten ze uit ervaring dat nieuwe medewerkers inderdaad een iets langere aanlooptijd nodig hebben. Maar de loyaliteit ligt heel hoog. En het ziekteverzuim bij Swink ligt rond de 3 procent. Met 38 medewerkers waarvan 31 met autisme wil Van Buren elke werkgever uitdagen hoe je kwaliteiten kunt inzetten. ‘Ga niet nadenken over subsidies of over hoe je moet voldoen aan de Participatiewet’, zegt hij erbij.

Zijn doel is de wereld te laten zien dat je succesvol kunt werken met deze mensen – of met welke andere mensen dan ook. Enig recht van spreken heeft hij wel: Van Buren heeft zelf de diagnose MS. Daarvan ondervindt hij ook beperkingen. Maar hij heeft óók de Mount Everest beklommen, waar hij 45 minuten op de top heeft gestaan…

Tekst: Klaas Salverda